Ogräsmedel – ett effektivt trädgårdsskydd

Det är fridfullt för alla sinnen att vistas I trädgården där många människor gärna njuter samt ägnar sig åt trädgårdsarbete. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att placera fingrarna i jorden då och då är för flera personer betydelsefullt för välbefinnandet. Det är såklart inte enbart jordiga händer som skänker välbehag utan allting som kommer med en trädgård – solen, den friska luften, de tydliga färgerna samt de fräscha dofterna. Vilken typ av trädgård man vill äga är väldigt personligt, somliga gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, plus andra blir stimulerade av att ha en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som har en trädgård är att ogräs är en högst ovälkommen inkräktare inom den balans man försöker skapa. Vissa lägger ned hela sin ande i trädgården medan andra bara gör det som är ytterst nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett besvär för många trädgårdsägare och det bästa sättet att bekämpa dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar inkluderar:

• Maskrosor

Dessa vackra, solgula små blomster har en tendens att föröka sig tusenfalt i ett enormt kvickt tempo. Vill man ha en grön gräsmatta är de gula maskrosorna djupt irriterande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som ger större besvär än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man promenerar barfota och är I synnerhet störiga om man har barn som man önskar ska få springa fritt på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Det här är en ganska tråkig växt, men som har en tendens att dyka upp överallt i tid och otid. Därtill är åkerfräken ett gissel att bli av med. Ogräsmedel gör absolut det bästa jobbet, men ett tips är att man bryter stjälken en aning innan man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in redigt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det centralt att vidta en del åtgärder innan man sätter igång:

• Se till att inga personer eller husdjur befinner sig i trädgården, speciellt inte barn.

• Täck samtliga de plantor du vill spara i trädgården med papp eller plast innan du sprutar. Ogräsmedel gör tyvärr ingen skillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården ungefär två dagar innan du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för ultimata resultat.

• Bästa tiden att påföra ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande mundering, andningsskydd, ögonskydd och handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är rätt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du känner till hur din applikator fungerar innan du sätter igång.

Idag är det vanligtvis rekommenderade tillvägagångssättet att påföra ogräsmedel att använda sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns oerhört effektiva ryggsprutor att köpa till enastående priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

Eftersom att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna definitiv vara skadliga om de hanteras på felaktigt sätt. Barn får absolut inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska hantera dem bör vidtaga alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.