Att tänka på när det är dags att måla huset

Det är inte alltid helt lätt att måla hus även om det kan verka så. Det är ett par saker man ska tänka på när man inser att det är läge att måla om huset, igen. Valet av inte bara färg utan framför allt färgkvalitet är utan tvivel det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man åstadkommer i en handvändning. Men om man till det lägger till hur otroligt vackert ett nymålat hus blir, så är det närapå jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment samt bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja alternativt vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Förr var det mycket vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.

Giftfri färg är mycket lovvärt, men dessvärre leder det vanligtvis till att svartmögel och alger så småningom ges fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Detta kan framträda efter endast några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast två möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år alternativt Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad ska man använda för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses ha oerhört god potential att tränga in i träet och ger då ett bra skydd mot vatten och fukt. De skänker också fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår t.e.x. Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva överhuvudtaget, men däremot är de fullkomligt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det handlar om att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en uppsjö annorlunda på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man även göra en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol samt skrapa.

När man har lyckats välja färg samt skrapat rent huset så är det enbart att sätta igång med det skojiga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i butiken kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man bör måla allt, ha en god arbetsorganisering helt enkelt. Vart bör man börja? Bör hela huset målas om i år, eller kanske halva kommande år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Bör man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är betydligt snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.

Har man gjort alla förberedelserna ordentligt så är det, trots en aning slit, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir otroligt!