Mögel i badrum – ett vanligt problem

Det är inte sällsynt med mögel i badrum. Detta äger sin grund i att allt som mögel vill ha för att växa nästan alltid förekommer i ett till fullo vanligt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte jämt är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum förekommer det också vanligtvis gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel uppskattar att äta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast förklara lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet helst på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, förutom i samtliga skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara ganska svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar på kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga ordentligt på fläckarna. Avsluta med ättika för att hindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är mycket miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Ifall man har större besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och ordna eventuella bristande ventilationer eller dylikt medan som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man bör även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och få grepp där man inte enkelt kan avverka det.

Det fullkomligt främsta sättet att bli kvitt med mögel är att avlägsna de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte enbart hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det gäller badrum är det viktigt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är följaktligen en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Samtliga ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med Tvärstopp. Rent och god lufttillförsel är således fundamental för att undgå mögel i badrum.